1 Ağustos 2009 Cumartesi

Scientoloji,

Scientoloji, Amerikalı bilim kurgu yazarı L. Ron Hubbard tarafından geliştirilen bir inanç ve buna bağlı uygulamarın bulunduğu bir din akımı. Başlarda Hubbard tarafından kişisel gelişim için hazırlanan bir felsefe iken daha sonra bir dini akıma dönüşmüştür.
İnsanlara ruhsal varlıklarını, reenkarnasyonun varolduğunu, ve fiziksel dünyalarına yönetimi üzerine öngörüler ve emirler vermektedir. Scientoloji, Scientoloji Kilisesini dinini tanıtmak ve yaymak için kullanmaya çalışmaktadır.
İnanış
Bundan 75 milyon yıl önce zamanın galatik konfederasyonun lideri Xenu isimli varlık, istemediği milyarlarca varlığı dünyamıza göndererek, yanardağa attırmıştır. Günümüzde insanları yaşadığı acı ve sıkıntıların kaynağı halen yeryüzünde olan o varlıkların ruhlarıdır. Bu ruhlara thetan denmektedir. Scientolojiye göre insanlar bu ruhların manevi baskısından kurtulunca gerçek mutluluğa kavuşacaklardır. Scientolojist üyeleri insan ruhunu arındırmak için çeşitli yöntemler geliştirdiklerini iddia ederler. Bu yöntemlere dianetics adını verirler. Hollywood yıldızlarından Tom Cruise, Katie Holmes ve John Travolta bu inanç birliğinin içinde yer almaktadırlar.
Basında
Scientoloji 90'lı yıllardan sonra daha da ünlenmeye başlamıştır. Scientoloji yetişkin çizgi komedi dizisi South Park'ın "Trapped in the Closet" adlı, 16 Kasım, 2005 tarihli bölümüne konu olmuştur.
Scientoloji 1950'li yıllardan sonra dünyayı saran UFO dinlerine (Aetherius Society, Raëlism vb) benzetilebilir.

Hiç yorum yok:

Katkıda bulunanlar